През 2020, в разгара на пандемията от , един от най-значимите филми

...
През 2020, в разгара на пандемията от , един от най-значимите филми
Коментари Харесай

„Радиоактивен“ – филм за жената чудо Мария Кюри

През 2020, в разгара на пандемията от , един от най-значимите филми се оказва този, който споделя същинската история на дамата академик, направила невиждан скок в историята на химията и радиологията. Филмът „ Радиоактивен “ пресъздава събитията в житейския път на Мария Кюри и откриването на плутония, радия и радиоактивността. 

Увлекателната история за науката, която има силата незабавно да промени международната реалност, дебютира на интернационалния в Торонто през септември 2019, а към този момент е налична за аудиторията и на Amazon Prime. Романтиката във филмовия артикул на иранската режисьорка Маржан Сатрапи има повече от една страна. Науката е същинската обич на Мария Кюри, в чийто облик влиза Розамунд Пайк, а брачният партньор ѝ и работен и сътрудник Пиер Кюри (Сам Райли) е по-скоро неин ухажор. Главната героиня, разкъсвана сред двете си пристрастености, по едно и също време ги презира, само че и се опиянява от тях.

Не е изненадващо, че пресъздава двойствеността в емоциите на основния женски персонаж особено предвид обстоятелството, че режисурата приспособява романа на Лоран Реднис „ Радиоактивен: Мария и Пиер Кюри: История за обич и проваляне “.

“Моментът, в който Пиер бе погубен (в случай, до момента в който пресича улицата), бях толкоз шокирана. Почувствах това събитие, което човек очаква във всеки, чуждо. Аз плаках. Обичах ги като двойка. Обичах странността на връзката им и в действителност усетих загубата му “, споделя Пайк.

Връзката сред Пайк и Райли е толкова мощна, че неговото наличие във втората половина на кино лентата несъмнено се усеща като липса. Жалко, че точно отсъствието му дава на Пайк опцията да блесне.

Една от най-наелектризиращите подиуми е тази, в която Пиер се завръща от Швеция, където е почетен с  в региона на физиката (присъдена на името на двамата) и Мария му се нахвърля, защото е „ откраднал блясъка ѝ “. Пиер упреква брачната половинка си, че „ не вижда оттатък носа си “, а тя омекотява напрегнатата със съждението: „ Не, моят проблем си ти и че те обичам толкоз мощно “. Всичко това, поднесено с обич, жлъчност и духовитост, наподобява обобщава защо фактически е филмът. Нима една жена може да има всичко?

Вбесена, че женската и биологична същина я лимитира и не може да се оправи с всичко – да бъде по едно и също време в  и да бъде майка, героинята намира любовта и фамилията като отклонения от същинския ѝ път в живота.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР